Economic modeling of water resources in agriculture : top down and bottom up approaches

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dc.contributor.advisor Giupponi, Carlo
dc.contributor.advisor Bosello, Francesco <1968>
dc.contributor.advisor Blanco Fonseca, María
dc.contributor.author Ponce Oliva, Roberto Daniel <1979> it_IT
dc.date.accessioned 2013-04-06T10:16:09Z
dc.date.available 2013-04-06T10:16:09Z
dc.date.issued 2013-03-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10579/2244
dc.description.abstract Agricultural sector plays a critical role in food security, and in some developing countries it also makes up a high labor-intensive economic sector. The conclusions of the Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) fourth assessment report suggest that climate change could threaten the agricultural sector due to changes in precipitation, temperature patterns, and an increase of extreme weather events. The objective of this thesis is to explore and compare the top/down and the bottom/up approaches in order to account for the economic impacts of water availability in the agricultural sector. In order to do that, two models were developed: Computable General Equilibrium and Agricultural Multimarket model. The models are conducted at global and national scale, respectively. At the global scale, the study of the economic impacts of climate change, through the ICES-W model, shows the expected results in accordance with the shock imposed; there is an increase in the demand of endowments (land and capital for irrigation), a decrease in agricultural production, and only a small change in GDP. On the other hand, the study of the economic impacts of climate change at national level, through the Agricultural Multimarket Model, shows small absolute economic impacts. However, results suggest large distributional effects across regions and activities. it_IT
dc.description.abstract L’agricoltura è uno dei principali consumatori della risorsa idrica. Il settore agricolo è fondamentale per la sicurezza alimentare e, in alcuni paesi in via di sviluppo, crea opportunità lavorative più alte degli altri settori. In questo contesto, è probabile che un aumento della domanda d’acqua dovuto alla crescita demografica e ai cambiamento climatici aumenterà il rischio di una insufficiente disponibilità per il settore agricolo. Questa tesi esplora e compara metodologie top/down e bottom/up per calcolare l’impatto economico del variare della disponibilità idrica per l’agricoltura, grazie all’utilizzo di due modelli, uno di equilibrio generale a scala globale e uno per la simulazione del multimercato agricolo a scala nazionale. A scala globale lo studio, effettuato con il modello ICEW-W, mostra come previsto che al diminuire delle precipitazioni e all’aumentare della temperatura, la domanda per la risorsa (terra e capitale per l’irrigazione) cresce e la produttività agricola diminuisce, mentre il PIL rimane pressoché invariato. L’impatto economico a scala nazionale è ancora più limitato, nonostante i risultati suggeriscano comunque un’eterogeneità significativa tra diverse regioni ed attività economiche. it_IT
dc.language.iso en it_IT
dc.publisher Università Ca' Foscari Venezia it
dc.rights © Roberto Daniel Ponce Oliva, 2013 it_IT
dc.title Economic modeling of water resources in agriculture : top down and bottom up approaches it_IT
dc.type Doctoral Thesis en
dc.degree.name Scienza e gestione dei cambiamenti climatici it_IT
dc.degree.level Dottorato di ricerca it
dc.degree.grantor Scuola dottorale interateneo Global change science and policy it_IT
dc.description.academicyear 2013 it_IT
dc.description.cycle 24 it_IT
dc.degree.coordinator Barbante, Carlo
dc.location.shelfmark D001199 it
dc.location Venezia, Archivio Università Ca' Foscari, Tesi Dottorato it
dc.rights.accessrights openAccess it_IT
dc.thesis.matricno 955565 it_IT
dc.format.pagenumber [9], 117 p. it_IT
dc.subject.miur SECS-P/06 ECONOMIA APPLICATA it_IT


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